بیشک یکی از دغدغههای دانشآموزان و دانشجویانی که قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را دارند، دانستن جزئیات آزمونهایی است که برای ورود به دانشگاههای ترکیه باید پشت سر بگذارند. هر دانشآموزی که قصد تحصیل در مقطع لیسانس در ترکیه را دارد، باید در آزمون یوس شرکت کند. این مطلب جهت پاسخ به سوال متداول “آزمون YOS چیست؟” و اطلاعات لازم در مورد این آزمون جمعآوری شده است.
همانطور که میدانید، دانشگاههای ترکیه نیز مانند دانشگاههای ایران، برای قبول دانشجویان شرایط خاصی دارند و دانشجو خارجی برای ورود به دانشگاه باید رتبه قبولی دانشگاه را در آزمونهای ورودی مانند یوس کسب کند.
تا پیش از سال ۲۰۱۰، آزمون یوس (Yabancı Öğrenci Sınavı) در ماه ژوئن و توسط طریق سازمان ÖSYM Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi برگزار میشد. براساس تصمیمگیریهای مختلف، از سال 2011 این آزمون از تعلق ÖSYM خارج شده و به دانشگاهها انتقال یافت.
آزمون یوس در ترکیه چگونه برگزار میشود؟
با اخذ تصمیم نهایی در رابطه با مستقل بودن آزمون yos در دانشگاهها، مراکز آموزش عالی این کشور تدارکات لازم را برای برگزاری این آزمون به انجام رساندهاند. دانشگاههایی که آزمون yos را برگزار میکنند در وبسایت رسمی خود، تمامی اطلاعات لازم در مورد شرایط ورود به آزمون را در اختیار داوطلبان قرار میدهند.
نتایج این آزمون تا 2 سال اعتبار داشته و تنها در دانشگاهی که آزمون برگزار شده معتبر است. البته در مواردی استثنایی ممکن است برخی دانشگاهها نتایج آزمون دانشگاه دیگر را نیز بپذیرند.
سوالات آزمون YOS چیست ؟
بعد از دریافت پاسخ به سوال “آزمون YOS چیست؟” نوبت به نحوه سوالات این آزمون میرسد. آزمون یوس در دو بخش اصلی برگزار میشود که تعداد سوالات کل آزمون 80 عدد است. بخش اول شامل 45 سوال و بخش دوم شامل 35 سوال میباشد. سوالات قسمت اول به این شکل تقسیم بندی میشود: 30 سوال مربوط به هوش، 10 تست مربوط به ریاضیات و 5 تست نهایی مربوط به هندسه طراحی شدهاند. بخش دوم سوالات، مربوط به زبان ترکی استانبولی است. مدت زمانی که برای آزمون یوس در نظر گرفته میشود، 90 تا 120 دقیقه است.
رتبه و امتیازی که دانشآموز از بخش دوم کسب میکند، در برخی دانشگاهها به صورت اختیاری است. به عبارت دیگر دانشگاهی که زبان تدریس در آن انگلیسی باشد میتواند از امتیاز دانشجو در آزمون زبان ترکی و یا همان بخش دوم آزمون YOSصرفنظر کرده و تنها براساس امتیازات بخش اول، رتبهبندیهای لازم را انجام دهد. البته لازم به ذکر است که این مساله طبق سلیقه و صلاحدید مسولین دانشگاه انجام خواهد گرفت.
شرایط ثبتنام برای آزمون YOSچیست ؟
ثبتنام آزمون یوس معمولاً در بازه زمانی بین دسامبر و ماه می، در وبسایت رسمی دانشگاه مربوطه انجام میگیرد. برای دریافت اطلاعات دقیق باید به سایت دانشگاه مورد نظرتان مراجعه کرده و مطالب مربوط به YÖS را با دقت مطالعه کنید.
معمولا مدارکی که هنگام ثبتنام از داوطلب درخواست میشود، شامل عکس، شناسنامه یا پاسپورت، آخرین مدرک تحصیلی یا برگه دانشآموزی و مدارکی از این دست خواهد بود.
آزمون یوس برای دانشآموزان مهاجری است که قصد تحصیل در مقطع لیسانس را در دانشگاههای ترکی دارند. بنابراین دانشآموزان ترک و داوطلبان مقاطع فوقلیسانس و دکترا نیازی به شرکت در آزمون YÖS نخواهند داشت. برای شرکت در این آزمون ، داشتن مدرک دیپلم یا ارائه گواهی اشتغال به تحصیل در مقطع سوم دبیرستان الزامی است.
زمان برگزاری آزمون و اعلام نتایج
دغدغه عده زیادی از دانشآموزان در مورد زمان آزمون و زمان اعلام نتایج این آزمون است. در این مورد نمیتوان نظر قطعی داد. زیرا همانطور که گفته شد، از سال 2011 آزمون YOS به طور مستقل در دانشگاهها برگزار میشود؛ بنابراین زمان دقیق یوس بستگی به دانشگاه انتخابی شما دارد.
در حالت کلی میتوان گفت که آزمون یوس در بازه زمانی خاصی بین ماههای آوریل تا ژوئن برگزار شده و نتایج این آزمون بسته به دانشگاهی که آزمون را برگزار میکند بین 1 تا 4 هفته پس از برگزاری آن، اعلام میشود.
هزینه شرکت در آزمون یوس
هزینه شرکت در آزمون YÖS نسبت به دانشگاهی که انتخاب میکنید و حوزه برگزاری آزمون، در داخل کشور یا در ترکیه، متفاوت است. اما میتوان میانگین هزینه لازم برای شرکت در این آزمون را 100 الی 150 دلار آمریکا درنظر گرفت.
بیشتر بخوانید: بررسی مهمترین هزینه های زندگی در ترکیه در سال ۲۰۲۰
حداقل امتیاز لازم برای قبولی در آزمون یوس (YOS) چقدر است؟
معمولا مراکز عالی تحصیلی برای آزمونهای ورودی خود مقدار حداقل و حداکثر رتبه تعیین میکنند. این رتبه نیز نسبت به دانشگاه و رشته انتخابی متغیر میباشد اما در حالت کلی میتوان گفت امتیاز پایه برای قبولی در آزمون یوس 50-40 میباشد.
محاسبه امتیاز در آزمون YOS چگونه انجام میگیرد؟
برای محاسبه امتیاز داوطلبان این آزمون، ابتدا تعداد پاسخهای درست و نادرست هر داوطلب محاسبه میشود. سپس دانشگاهها با کسر یک چهارم پاسخهای نادرست از کل پاسخهای صحیح داوطلبان، نمره خام داوطلب را محاسبه کرده و آن را به امتیازی از 100 تبدیل میکنند.
در این بین برخی دانشگاهها، تنها به تعداد پاسخهای درست داوطلب توجه کرده و براساس تعداد پاسخهای صحیح امتیاز او را محاسبه میکند.
سالانه چند نفر در آزمون یوس شرکت میکنند؟
تعداد شرکت کنندگان آزمون یوس نسبت به دانشگاه، هر سال متغیر است. اما به طور میانگین در دانشگاههایی که تقاضا کمتر است، تعداد داوطلبان بین 1000 تا 3000 نفر، در دانشگاههای متوسط این عدد به 3000 تا 8000 رسیده و در دانشگاههایی که طرفداران زیادی داشته و عده زیادی علاقه به تحصیل در آنجا را دارند تعداد داوطلبان 8000 تا 20000 میباشد.
چه کسانی نمیتوانند در آزمون یوس شرکت کنند؟
همانطور که میدانید، آزمون یوس برای تمام افراد خارجی که قصد تحصیل در دانشگاههای ترکیه را دارند طراحی شده است؛ برای شرکت در این آزمون هیچگونه محدودیت سنی وجو ندارد اما به دلیل تعداد داوطلبان زیادی که قصد شرکت در این آزمون را دارند، شرایط خاصی برای شرکتکنندگان ایجاد شده است. افرادی که نمیتوانند در آزمون یوس شرکت کنند به دستههای زیر تقسیم میشوند.
- شهروندان جمهوری ترکیه
- شهروندان ترک قبرس شمالی
- افرادی که به دلایل انضباطی از دانشگاهها یا تقلب در آزمونهای یوس، اخراج شدهاند.
رمز موفقیت در آزمون YOS چیست ؟
مانند تمام آزمونها و کنکورهای ورودی دانشگاهها، آزمون یوس نیز نیاز به تلاش و مطالعه فراوان دارد. برای داوطلبانی که قصد شرکت در این آزمون را دارند، الزامی است که همزمان با ورود به سال آخر دبیرستان برنامهای برای تحصیل خود فراهم کرده و از استادان مجرب در زمینه آزمونهای ترکیه کمک بگیرند.
برای برنامهریزی بهتر، میتوانید به وبسایت رسمی دانشگاه موردنظرتان مراجعه کرده و تمامی اطلاعات لازم درباره آزمون یوس، از جمله زمان آزمون، منابع امتحانی، حوزه آزمون و…، را دریافت کنید.
علاوه بر امتحان مهارتهای پایهای که در آزمون یوس وجود دارد، ضروری است نسبت به آموزش زبان ترکی نیز اقدامات لازم را انجام دهید. همانطور که گفته شد، بخشی از این آزمون مربوط به زبان ترکی است و این بخش از آزمون در دانشگاههایی که تدریس به زبان ترکی انجام میگیرد بسیار مهم است. البته برای دانشگاههایی که زبان تدریسشان انگلیسی است، تنها داشتن یکی از مدارک معتبر TOFEL, IELTS, GMAT کافی است و نیازی به شرکت در آزمونهای یوس و تومر وجود ندارد.
آزمون یوس سالانه از سمت دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه برای متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، مهندسی مکانیک، معماری، حقوق و… به زبان ترکی در این کشور را دارند برگزار میشود.
چند بار امکان شرکت در آزمون یوس برای داوطلبان وجود دارد؟
برای شرکت در آزمون یوس، هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و هر داوطلب تا زمان قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظر خود میتوانید چندین بار در آزمون یوس شرکت کند. لازم به ذکر است، تعداد دفعات شرکت در آزمون تاثیری در امتیاز دانشجو نخواهد داشت.
شرکتکنندگان آزمون یوس اغلب از کدام کشورها هستند؟
همانطور که میدانید، دانشگاههای ترکیه در رنکینگهای جهانی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص دادهاند؛ بنابراین دانشآموزان و دانشجویان بسیاری از کشورها خواستار تحصیل این دانشگاهها هستند. آماری که از داوطلبان کشورهای گوناگون به دست میرسد، هر سال در حال تغییر است؛ اما میتوان گفت بیشتر شرکتکنندگان آزمون یوس از کشورهای آذربایجان، ایران، ترکمنستان، یونان، بلغارستان و آلمان هستند.
بیشتر بخوانید: اخذ اقامت در ترکیه: روندی آسان و کمهزینه برای سکونت در ترکیه
در این مقاله سعی داشتیم تا اطلاعات کاملی را در مورد آزمون یوس به شما ارائه کنیم. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این آزمون و روشهای مهاجرت تحصیلی به ترکیه، از طریق پلهای ارتباطی وبسایت با ما در تماس باشید. متخصصان و کارشناسان یرینو همواره آماده ارائه اطلاعات و تجربیات خود به شما کاربران عزیز هستند.