بحث داغ سالهای اخیر بسیاری از ایرانیان، چگونگی مهاجرت به ترکیه و اخذ اقامت این کشور است. اقامت در ترکیه باتوجه به شرایط و کیفیت زندگی در این کشور، به رویای عده زیادی از جوانان تبدیل شدهاست. باید درنظر داشتهباشید که برای تشکیل زندگی در ترکیه، اولین و مهمترین قدم اخذ اقامت این کشور میباشد. مانند بسیاری از کشورهای دیگر، اقامت ترکیه نیز انواع گوناگونی دارد. در این مقاله به معرفی انواع اقامت ترکیه و شرایط اخذ هرکدام پرداختهایم؛ برای اطلاع از جزئیات اقامت در کشوری رویایی همراه ما باشید.
اجازه اقامت در ترکیه
اجازه اقامت که آن را با نام اجازه سکونت نیز میشناسیم، برگهای تحت عنوان اجازه برای زندگی و سکونت بیگانگان در کشور ترکیه است. افرادی که قصد اقامت بیش از 90 روز در ترکیه را دارند، ضروری است که اجازه اقامت این کشور را دریافت کنند.
بیشتر بخوانید: چرا مردم ایران زندگی در ترکیه را ترجیح میدهند؟
معرفی انواع اقامت ترکیه
قوانین ترکیه مهاجران را به چند دسته کلی براساس نیاز آنها تقسیمبندی کرده و براساس آن برای بیگانگان اجازه اقامت صادر میکند.
- اجازه اقامت کوتاهمدت
- اجازه اقامت خانوادگی
- اجازه اقامت تحصیلی
- اجازه اقامت بلندمدت
- اقامت شرایط خاص
اقامت در ترکیه همانطور که گفتهشد انواع گوناگونی دارد که شما براساس شرایط خود میتوانید یکی از انواع آن را انتخاب کنید. کشور توریستی ترکیه خواه با اقتصاد رو به رشد خود و خواه با طبیعت زیبا و مردم مهماننوازش توانسته توجه عده زیادی از مهاجران را به خود جلب کند.
بیشتر بخوانید: مزایای اقامت در ترکیه : یک زندگی متفاوت در همسایگی ایران
بیشتر مهاجرانی که برای ادامه زندگی یا تحصیل به کشور ترکیه میروند، معمولا از کشورهای همسایه ترکیه مانند ایران و جمهوری آذربایجان هستند. از آنجایی که دین کشور ترکیه اسلام بوده و فرهنگ مردم این کشور نیز بسیار به فرهنگ مردم ایران نزدیک است؛ ایرانیان تمایل زیادی برای مهاجرت به ترکیه از خود نشان میدهند.
مهاجرت ایرانیان به ترکیه بیشتر برای تحصیل، سرمایهگذاری و شروع یک زندگی جدید در این کشور است. عده زیادی از مردم ایران، با دیدن وضعیت نامتعادل اقتصاد ایران، چاره کار را در سرمایهگذاری و خرید ملک در ترکیه دانستهاند. کشور ترکیه با قرارگرفتن بین دو قاره اروپا و آسیا، موقعیت جغرافیایی بسیار خاصی دارد و این مورد یکی از مزیتهای ترکیه برای سرمایهگذاران بینالمللی است.
اقامت کوتاه مدت ترکیه
یکی از رایجترین انواع اقامت ترکیه ، اقامت کوتاهمدت است. این نوع اقامت برای افرادی که قصد اقامت موقت در ترکیه را دارند از طرف مراجع قضایی معتبر، صادر میشود. اقامت کوتاهمدت را معمولا با نام اقامت توریستی ترکیه نیز میشناسیم. همانطور که از نامش پیداست برای اقامتهای توریستی، که معمولا حداکثر 1 سال و در شهر استانبول حداکثر 2 سال است، صادر میشود.
توسط این اجازه اقامت، شخص خارجی میتواند به مدت یک سال در کشور ترکیه ساکن شده و اجازه سکونت یک ساله دریافت کند. افرادی که به منظور تحصیل، سرمایهگذاری، کار و … به کشور ترکیه مهاجرت میکنند؛ معمولا از این نوع اقامت استفاده کرده و درصورت نیاز سالانه آن را تمدید میکنند.
دریافت اقامت توریستی یا اقامت کوتاهمدت وابسته به شرایط مهاجر، انجام خواهد گرفت. از سال 2013 قوانین خاصی برای دریافت انواع اقامت ترکیه ، به تصویب رسیدهاست. شما درصورتی که واجد شرایط دریافت اقامت توریستی ترکیه باشید، میتوانید به مدت 1 سال اجازه سکونت در این کشور را داشته و به تحصیل یا کار بپردازید. همانطور که گفتیم؛ پس از اتمام مدتزمان اقامتتان، درصورت تمایل به ادامه زندگی در کشور ترکیه، باید درصدد تمدید اقامت کوتاهمدت خود برآیید. اما لازم به ذکر است که در تمدید اقامت کوتاهمدت، انتظار دریافت اجازه اقامت بلندمدت را نداشتهباشید.
براساس شرایط موجود ممکن است اقامت شما دوباره به مدت یکسال تمدید شود و شما تا فراهم کردن شرایط برای دریافت اقامت بلندمدت، مجبور به تمدید هرساله اقامت توریستیتان شوید.
اقامت خانوادگی ترکیه
اقامت خانوادگی ترکیه یکی از انواع اقامت ترکیه است. این نوع اقامت، بیشتر مورد استفاده افرادی قرار میگیرد که قصد مهاجرت خانوادگی به این کشور را دارند. این نوع اقامت در سالهای اخیر در بین ایرانیان بسیار مرسوم و رایج شد. عده زیادی از ایرانیان تمام دارایی خود را در ایران فروخته و به همراه همسر و فرزندان خود راهی کشور ترکیه شدهاند. تعداد خانوادههای ایرانی در شهرهای بزرگ ترکیه مانند استانبول و آنکارا در سالهایی که گذشت، پیشرفت چشمگیری داشتهاست.
بیشتر این نوع مهاجرتها با مهاجرت تحصیلی فرزندان به ترکیه شروع شده و منجر به مهاجرت خانوادگی میشود. دوری از فرزند و ایجاد رفاه برای سایر اعضای خانواده، بیشتر زوجهای ایرانی را مشتاق به استفاده از این نوع اقامت کردهاست.
اقامت تحصیلی ترکیه
یکیدیگر از پرطرفدارترین انواع اقامت ترکیه ، اقامت تحصیلی در این کشور است. با رشد سطح علمی دانشگاههای ترکیه و جایگیری دانشگاههای این کشور در رنکینگهای جهانی، عده زیادی از ایرانیان فرزندان خود را برای ادامه تحصیل راهی کشور ترکیه میکنند.
شرایط زندگی و تحصیل در ترکیه با وجود سختیهای بسیاری که ممکن است برای ایرانیان به همراه داشتهباشد؛ اما قدم بزرگی در راه پیشرفت جوانان به حساب میآید. بورسیههای گوناگونی که کشور ترکیه در اختیار بسیاری از دانشجویان قرار میدهد، تنها یکی از مزایای بیشمار تحصیل در این دانشگاهها میباشد.
بیشتر بخوانید: مزایا و معایب تحصیل در ترکیه
دانشجویانی که به قصد تحصیل به کشور ترکیه مهاجرت کردهاند، باید حداکثر تا 1 ماه اقدام به دریافت اقامت تحصیلی کنند. این نوع از اقامت، تنها برای دانشجویان خارجی نیست و دانشآموزان نیز میتوانند با درنظر گرفتن شرایط، درصدد دریافت اقامت تحصیلی برآیند. ویزای تحصیلی ترکیه، یکی از انواع اقامتهای کوتاهمدت و موقت است که دانشجو باید هرسال آن را تمدید نماید.
اقامت بلندمدت ترکیه
افرادی که به مدت 8 سال، یکسره، در ترکیه اقامت داشتهباشند؛ میتوانند برای دریافت اقامت دائم یا بلندمدت ترکیه اقدام کنند. این افراد، همانطور که در قسمت اقامت کوتاهمدت گفته شد؛ لازم است طی 8 سال اقامت موقت خود را تمدید کرده و پس از آن با فراهم کردن شرایط لازم، اقامت بلندمدت دریافت کنند.
تنها اقامت بیوقفه 8 ساله در ترکیه برای دریافت اقامت بلندمدت کافی نیست. این مورد اولین شرط برای اقدام به دریافت این نوع اقامت است؛ شرایط دیگری مانند وضعیت مادی فرد یا مقدار حقوق ماهیانه نیز در این نوع از اقامت، موردبحث قرارخواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: بررسی مهمترین هزینههای زندگی در ترکیه
البته لازم به ذکر است که دریافت اقامت بلندمدت، از طریق سرمایهگذاری یا خرید ملک در ترکیه نیز امکانپذیر است.
اقامت شرایط خاص
اقامت شرایط خاص یکی از انواع اقامت ترکیه است که عده محدودی نیاز به دریافت آن خواهند داشت. افرادی که در هیچیک از دستهبندیها و شرایطی که از ابتدای مقاله به بررسیشان پرداختیم، جای نگیرند ممکن است بتوانند از اجازه اقامت شرایط خاص ترکیه استفاده کنند. همانطور که گفتیم این نوع از اقامت، شرایط بسیار خاص و محدودی دارد که در زیر به توضیح برخی شرایط خواهیم پرداخت؛
- زمانی که موضوع بحث، سود و نفع بالای فرزند باشد.
- بیگانگانی که با وجود حکم دیپورت از ترکیه، امکان خروج از این کشور را ندارند.
- افرادی که در کشور خودشان محکوم به مرگ (اعدام) یا شکنجه و مجازاتی غیر انسانی از این دست شدهاند.
- افرادی که به دلیل بیماری شدید، حاملگی و یا کهولت سن، امکان مسافرت و ترک ترکیه را ندارند.
- بیمارانی که امکان درمان در کشور خود را ندارند؛ به دلایل خاصی از کشوری دیپورت شده و درمان آنها نیمهتمام مانده است.
- افرادی که مورد حمله قاچاقچیان انسان قرارگرفتهاند.
- افرادی که مورد خشونت جنسی، فیزیکی و روانی قرارگرفتهاند؛ تا اتمام دوره درمان میتوانند با دریافت این نوع از اقامت در ترکیه ساکن شوند.
- افرادی که به حکم دیپورتشان اعتراض کرده و منتظر نظر نهایی دادگاهها و مراجع قضایی مرتبطاند.
- افرادی که به رد اجازه اقامتشان معترض بوده و در تلاشاند تا با راههای قانونی بتوانند اجازه اقامت دریافت کنند.
- افرادی که حضور آنها برای کشور ترکیه ضروری و مفید است.
در این مقاله با انواع روش های اقامت ترکیه آشنا شده و به بررسی تکبهتک آنها پرداختیم. البته همانطور که میدانید برای اقدام به دریافت هرکدام از انواع اقامتهای گفتهشده، نیاز به دانستن شرایط جزئیتر، اطلاع از مدارک موردنیاز و نحوه اقدام به دریافت اجازه اقامت خواهید داشت.
برای دانستن تمامی اطلاعات گفتهشده، همراه ما باشید. تمامی سوالات خود را میتوانید از طریق پلهای ارتباطی موجود در وبسایت با ما درمیان گذاشته و از راهنماییهای کارشناسان یرینو بهرمند شوید.