قبل از شروع هرصحبتی درباره نظام آموزشی ترکیه و زندگی دانشآموزان و دانشجویان در این کشور، ابتدا بهتر است برای عزیزانی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند؛ نکاتی را یادآوری کنیم. اگر شما برای تحصیل در کشور بینظیر ترکیه مردد و دودل هستید؛ توصیه میکنیم ابتدا مطالب مربوط به تحصیل در ترکیه، شرایط زندگی در ترکیه و زندگی دانشجویی در این کشور را مطالعه کنید.
اگر تصمیمتان برای مهاجرت تحصیلی به کشور جذاب ترکیه، قطعی است، بهتر است بدانید که بهترین انتخاب برای پیشرفت کاری و تحصیلی، تحصیل در دانشگاههای بینالمللی و معتبر ترکیه میباشد. مدارس و دانشگاههای ترکیه، در چندین سال اخیر، پیشرفت و رشد خود را به حداعلا رساندهاند. به همیندلیل اگر قصد مهاجرت تحصیلی را دارید، یکی از بهترین گزینهها کشور ترکیه است. عدهای قصد تحصیل و پیداکردن شغل مناسب و تشکیل زندگی جدید در ترکیه را دارند؛ این درحالی است که عده زیادی از مردم کشورهای مختلف، دانشگاههای ترکیه را بهعنوان سکویی برای دستیابی به اهداف تحصیلی و شغلیشان در سایر کشورها میدانند.
شما جزو هرکدام از این دو گروه که باشید، بهراحتی میتوانید از شرایط بینظیر تحصیل در ترکیه استفاده کرده و به تمامی اهداف علمی و کاریتان بهسادگی برسید. تابهحال صحبتهای فراوانی درباره دانشگاههای ترکیه، مدارس و شرایط تحصیل در این کشور کردهایم. در این مقاله قصدداریم، پایه و اساس تمامی مراکزعلمی در این کشور را بررسی کنیم و شما را با نظام آموزشی ترکیه بیشتر آشنا کنیم. اگر میخواهید بدانید، در دانشگاهها و مدارس ترکیه چهخبراست و دلیل اینهمه پیشرفت چشمگیر تحصیلی در این کشور چیست، همراه ما باشید.
نظام آموزشی در ترکیه چگونه است؟
سیستم آموزشی و پرورشی ترکیه، از جهاتی شبیه به سیستم آموزش در ایران است؛ اما از بسیاری جهات، تشابههای فراوانی با سیستمهای آموزشی مدارس و دانشگاههای اروپایی دارد. عده زیادی همین شباهت و تقلید هوشمندانه از اروپا را دلیلی بر پیشرفت تحصیلی و اقتصادی ترکیه میدانند.
آموزش در کشور ترکیه از مراحل مختلفی تشکیل شدهاست. اول از همه باید بدانیم که در ترکیه نیز مانند ایران، دوره تحصیل قبل از دانشگاه 12 سال بوده و در پایان این دوره دانشآموزان میتوانند مدرک دیپلم خود را دریافت کنند.
همانطور که گفتیم، نظام آموزشی ترکیه شامل مراحل مختلفی است که در ادامه به معرفی هرکدام از این مراحل خواهیمپرداخت.
آموزش قبل از مدرسه (پیشدبستانی)
دوره قبل از مدرسه، برای دانشآموزان مانند پیشدبستانی در ایران است. قبل از شروع مدرسه، دورهای جهت آمادگی کودکان برای رفتن به مدرسه و آموزشهای ابتدایی و اولیه ایجاد شدهاست. رفتن به این دوره برای کودکان اجباری و الزامی نیست، اما دولت ترکیه آنها را تشویق میکند که در این کلاسها و این دوره شرکت کرده و قبل از مدرسه آمادگیهای لازم برای شروع دوره تحصیلی 12 ساله را داشتهباشند.
نظام آموزشی ترکیه در دوره ابتدایی
برخلاف ایران دوره ابتدایی در ترکیه، زودتر شروع میشود. دانشآموزانی که حداقل 66 ماهه هستند باید در مدارس ابتدایی ثبتنام کنند. بهعبارتی میتوان گفت، سن شروع تحصیل در دوره ابتدایی ترکیه، 5.5 سال میباشد. قبل از شروع تحصیل، اولیای دانشآموز باید برگه سلامت از پزشک دریافت کرده و درصورتی که دانشآموز مشکل جسمانی یا روحی، که مانع تحصیل و حضور در مدرسه گردد، نداشتهباشد؛ میتواند دوره ابتدایی را شروع کند.
میدانیم که همه امور امروزه بهصورت اینترنتی انجاممیگیرند. سرشماریهای اینترنتی این امکان را فراهم کردهاست که؛ به صورت اتوماتیک، اطلاعاتی درباره نزدیکترین مدرسه ابتدایی به محل سکونتشان برایشان ارسال میشود. پس از آن دانشآموزان میتوانند کلاس اول ابتدایی را در نزدیکترین مدرسه به محلزندگیشان شروع کنند.
نظام آموزشی ترکیه در دوره ابتدایی بهگونهای است که در 4 سال اول (دوره اول)، دروس سبکتر و کمتری آموزش دادهمیشود. ابتدا دوره 3 ماهه آمادگی برای شروع مدرسه برگزار میشود. این دانشآموزان از کلاس دوم، شروع به تحصیل فرهنگ دینی و اخلاقی کرده و از کلاس چهارم آموزش زبان انگلیسی شروع میشود. علاوهبراین، در برنامه درسی دانشآموزان ابتدایی دورههای گفتوشنود نیز برگزار میشود.
نظام آموزشی در دوره راهنمایی
انتقال به دوره راهنمایی نیز دقیقاً مانند انتقال به دبستان، از طریق سیستم ثبتنام الکترونیکی انجام میشود. سطح دوم، یعنی مدارس راهنمایی، به دانشآموزان این فرصت را میدهد تا بتوانند خودشان، شیوه آموزش را با درک خود انتخاب کنند.
هدف مدارس راهنمایی، ارائه آموزش و مهارتهای حرفهای یا دانشجویی است. بههمیندلیل نظام آموزشی ترکیه در مقاطع راهنمایی، دروسی کاملا تخصصی را در برنامه درسی دانشآموزان ارائه میدهد. در این دوره، دروس انتخابی ارزشهای دینی و اخلاقی، دستورزبان، زبانخارجی، علوم، هنر، ورزش و علوم اجتماعی وجود دارد. دانشآموز میتواند، از رشته موردنظر خود، درس موردنظرشان را برای آموزش 8 ساعته در هفته انتخاب کنند. سایر دروسی که در این دوره ارائه میشود، براساس انتخاب دانشآموز و یا صلاحدید والدین خواهدبود.
تحصیل در دوره دبیرستان
از سالهای 2017-2018، نرمافزار مخصوص ورود به دوره دبیرستان، ایجاد شد. این نرمافزار، مدارس دبیرستان نزدیک به محلزندگی و مناسب شما را پیشنهاد میکند.
انواع دبیرستانهای ترکیه
- دبیرستانهای فنیوحرفهای
- دبیرستان آناتولی
- دبیرستان علوم
- دبیرستان علوم اجتماعی
- دبیرستان امام هاتیپ (علوم الهیات)
- دبیرستان عمومی
نظام آموزشی ترکیه ، در کنار تمامی امکانات رفاهی که برای دانشآموزان فراهم میکند، قوانین سفتوسختی نیز دارد. بیشتر این قوانین در حیطه غیبت و قوانین حضور در مدرسه است. برای مثال، دانشآموزان دبیرستان، میتوانند تنها 10 روز غیبت غیرموجه داشتهباشند.
دبیرستانهای شبانه نیز برای آموزش بزرگسالان و افرادی که دیرتر شروع به آموزش کردهاند، مناسب است.
آموزش در دانشگاههای ترکیه
پس از اتمام دوره دبیرستان نوبت به تحصیل در دانشگاههای ترکیه میرسد. اعتبار و محبوبیت دانشگاههای ترکیه، یکی از مواردی است نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. دانشآموزان ترک، برای ورود به دانشگاه، موظفاند در یک آزمون دو مرحلهای شرکت کنند. شما میتوانید براساس شرایطتان، در دوره کاردانی و یا کارشناسی مشغول به تحصیل شوید. دانشآموزان و دانشجویان بیگانه میتوانند با شرکت در آزمونهای خاصی مانند YÖS و SAT وارد دانشگاه موردنظرشان شوند.
تحصیل در این مقاطع، مانند ایران، در مدت زمان 2 و 4 ساله صورت میگیرد. دانشآموزانی که از دبیرستانهای فنیوحرفهای فارغالتحصیل شدهاند، ابتدا باید دوره 2 ساله کاردانی را بگذارنند و سپس وارد دوره 4 ساله کارشناسی شوند.
نظام آموزشی ترکیه در دانشگاههای این کشور به این صورت است که؛ آموزش به سه شیوه تقسیم میشود.آموزش معمولی، آموزش شبانه که کلاسها معمولا در روزهای آخر هفته و یا عصرها برگزار میشود؛ لازمبهذکراست که کیفیت آموزش در این کلاسها، نسبت به کلاسهای آموزشی معمولی پایینتر است. سومین نوع آموزش در سیستم آموزشی ترکیه، آموزش غیر حضوری میباشد. حضور دانشجو در کلاسهای دانشگاه، اجباری نیست و تنها باید در امتحانات آخر ترم شرکت کند.
پس از اتمام دوره 4 ساله لیسانس، نوبت به دوره فوقلیسانس یا کارشناسیارشد میرسد. دانشجویان میتوانند با قبولی در کنکورهای مربوطه، دوره ارشد خود را با پایاننامه و یا بدون پایاننامه شروع کنند.
آخرین دوره تحصیلی که میتوان پس از دوره کارشناسی ارشد آن را شروع کرد، دوره دکترای تخصصی هر رشته میباشد.
بیشتر بخوانید: اعزام دانشجو به ترکیه: راهنمای صقر تا صد تحصیل در کشور جذاب ترکیه
پیش از این درباره زبان تدریس در دانشگاههای ترکیه، به وفور صحبت کردهایم. بهطور خلاصه میتوان گفت، در بسیاری از دانشگاههای ترکیه، زبان تدریس، انگلیسی، ترکی، آلمانی و فرانسوی میباشد؛ که رایجترین آموزشها در زبانهای ترکی و استانبولی صورت میگیرد. باوجود اینکه، فرهنگ دو زبانی در دانشگاههای ترکیه بسیار جاافتاده است اما دانشگاههای دولتی این کشور، همچنان تمایل بیشتری به آموزش و تدریس در زبان ترکی استانبولی دارند.
بیشتر بخوانید: مزایا و معایب تحصیل در ترکیه
کارشناسی ارشد در ترکیه
بهطورکلی، طول تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ترکیه،2 ساله میباشد. ماه اکتبر تا ژانویه و فوریه تا جولای زمانهای تحصیل در طول سال هستند؛ که در بین این دو ترم، 2 هفته تعطیلات برای دانشجویان درنظرگرفته شدهاست.
نظام آموزشی ترکیه در مقطع دکترا
تحصیل در مقطع دکترا مانند بسیاری از رشتههای تحصیلی در ایران، 4 ساله است. درواقع میتوان گفت، دوره دکترا در ترکیه شامل 8 ترم میباشد که 4 ترم آن مخصوص دروس بوده و 4 ترم آن مختص تز و پایاننامه است.
تحصیل در دوره پزشکی ترکیه
اول از همه باهم اتمامحجتی داشتهباشیم؛ بدون کنکور و دریافت رتبه قبولی در آزمونهای خاص، امکان تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه را نخواهیدداشت. زبان تحصیل در این رشته، انگلیسی یا ترکی استانبولی است. طول تحصیل رشته پزشکی در ترکیه، 6 سال میباشد. آزمونهای ورودی برای رشته پزشکی SAT و YOS میباشند که اولی برای دانشگاههای خصوصی و دومی مخصوص دانشگاههای دولتی ترکیه است. پس از قبولی در آزمونهای گفتهشده، شما وارد دانشکدههای پزشکی ترکیه شده و تحصیل در رشته پزشکی را شروع خواهیدکرد.
ابتدا باید 2 سال را صرف آموزش دروس عمومی و پایه کنید. از سال سوم به بعد بیشتر درجریان بیماریها و نحوه درمان آنها به صورت نظری و سپس عملی، قرار خواهیدگرفت.
بیشتر بخوانید: بهترین دانشگاه های پزشکی ترکیه کدامند؟
برنامه تحصیلی دندانپزشکی در ترکیه
نظام آموزشی ترکیه در رشته دندانپزشکی، شامل دورهای 5 ساله است؛ درواقع میتوان گفت، دندانپزشکی در ترکیه، به دو دوره 2 ساله و 3 ساله تقسیم میشود. دوره 2 ساله، شامل مطالب نظری و تئوری بوده و دوره 3 ساله نهایی، آموزشهای عملی شروع میشود.
برنامه تحصیلی رشته داروسازی در ترکیه
از بین رشتههای پرطرفدار ترکیه، داروسازی نیز یکی از مهمترین موارد است. عده زیادی از دانشجویان در رقابت برای ورود به رشته داروسازی دانشگاههای ترکیهاند. مدت تحصیل داروسازی در گذشته 4 سال بود که در سالهای اخیر به 5 سال تغییر یافتهاست. برنامه درسی این رشته 187 واحد اجباری و 22 واحد اختیاری میباشد؛ که در مجموع شما باید در 209 ماده درسی نموره قبولی کسب کنید.
در انتها باید یادآوری کنیم که شرایط تحصیل در دانشگاههای ترکیه، ممکن است باهم متفاوت باید. قبل از هر اقدامی رشته و دانشگاه موردنظرتان انتخاب کرده و سپس از کارشناسان مجرب در این زمینه کمک بگیرید. مشاوره با یک کارشناس کارآزموده بیشک خیال شما را درباره تصمیمی که گرفتهاید راحتتر خواهدکرد. برای این کار میتوانید از تجارب کارشناسان گروه یرینو کمک بگیرید؛ کافیست بااستفاده از راههای ارتباطی موجود در وبسایت با ما تماس حاصل کنید.