ترکیه یکی از کشورهای همسایه و دارای مرز مشترک با ایران است که انواع مختلفی از اقامت را برای اتباع خارجی و به ویژه ایرانیان ارائه میدهد. اقامتهای کوتاهمدت، بلندمدت و دانشجویی از جمله اقامتهایی است که امکان سکونت در ترکیه را برای بسیاری از افراد فراهم میکند. در این بین، عدم نیاز به اخذ ویزا، سهولت اخذ اقامت در ترکیه و همچنین هزینههای بسیار کم این فرآیند باعث شده است که این کشور به یکی از قطبهای مهاجرت برای ایرانیان تبدیل شود.
هر یک از انواع اقامت در ترکیه دارای شرایط، ضوابط و مراحلی خاصی است. از این رو، در این مطلب قصد داریم به شرح هر یک از آنها پرداخته و شرایط لازم برای اخذ هر یک از اقامتها را با شما در میان بگذاریم. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که قصد اقامت در ترکیه را دارند، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
انواع اخذ اقامت در ترکیه
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، راههای مختلفی برای اخذ اقامت در ترکیه وجود دارد. معروفترین آنها به شرح زیر است:
1- اقامت کوتاه مدت
2- اقامت طولانی مدت
3- اقامت دانشجویی
در ادامه هر یک از این موارد را به صورت جداگانه توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
اقامت کوتاه مدت
رایجترین نوع اقامت در ترکیه، اقامت کوتاه مدت یا اقامت یکساله است. این نوع اقامت ویژه افرادی است که با اهداف مشخص و بیش از 90 روز قصد اقامت در ترکیه را دارند. این اقامت به خودی خود نیز شامل انواع مختلفی نظیر اقامت توریستی، اقامت کاری، اقامت به منظور انجام کارهای علمی تحقیقاتی و اقامت به منظور یادگیری زبان ترکی است.
تمامی این اقامتها به صورت یکساله بوده و قابل تمدید هستند. در ادامه به معرفی تمامی آنها میپردازیم:
اقامت توریستی
اقامت توریستی یکی از رایجترین و آسانترین نوع اقامت در ترکیه است. چرا که تنها با خرید یا اجاره ملک در این کشور، امکان اخذ اقامت یکساله میسر میشود. از همین رو، به آن عنوان “اقامت با خرید یا اجاره ملک” نیز اطلاق میشود. برای اخذ این نوع اقامت باید مراحلی طی شده و مدارک لازم تهیه شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این نوع اقامت، به مطلب اقامت توریستی ترکیه مراجعه کنید.
اقامت کاری
افرادی که قصد اشتغال و یا راهاندازی کسب و کار خود در کشور ترکیه را دارند، نیاز به اخذ اقامت کاری ترکیه خواهند داشت. البته دریافت این اقامت به همین سادگی هم نیست! چرا که برای دریافت این نوع اقامت، لازم است تا یکی از شرایط زیر در مورد شما صدق کند:
1- افرادی که از یک شرکت فعال در ترکیه پیشنهاد همکاری داشته باشند.
2- افرادی که دارای سایر انواع اقامت مانند اقامت توریستی ترکیه هستند.
ممکن است افرادی هیچ یک از شرایط فوق را نداشته و همچنان قصد اشتغال در ترکیه را داشته باشند؛ در این صورت، بهترین راه برای اشتغال در ترکیه، اخذ اقامت به صورت توریستی است. لازم به ذکر است که در حالت پیشفرض، با اخذ اقامت توریستی امکان تحصیل و کار در ترکیه را ندارید و برای بهرهمندی از این امکانات نیازمند کسب اجازه از دولت ترکیه خواهید بود. در صورت موافقت دولت ترکیه میتوانید با اخذ اقامت توریستی (و بدون نیاز به اقامت کاری) در این کشور مشغول به کار شوید.
اقامت به منظور فعالیتهای علمی و تحقیقاتی
متقاضیان این نوع اقامت، باید ابتدا موضوع تحقیقات خود را اعلام کرده و سپس مجوز مربوطه را از موسسات و سازمانهای مربوطه (مانند وزارت فرهنگ و گردشگری، وزارت نیرو، دانشگاهها و غیره) دریافت کنند. در صورت عدم کسب مجوز لازم، این اقامت به شما تعلق نخواهد گرفت.
اقامت به منظور یادگیری زبان ترکی
این نوع اقامت برای اتباع خارجی که قصد یادگیری زبان ترکی را دارند، صادر میشود. جهت دریافت این اقامت، متقاضیان موظفند که در یکی از موسسات مجاز در زمینه آموزش زبان ترکی ثبتنام کنند. این اقامت نیز همانند موارد فوق، اقامت یکساله محسوب میشود؛ اما چنانچه دوره یادگیری زبان در مدت زمانی کمتر از یک سال به اتمام رسد، شخص باید فوراً کشور ترکیه را ترک کند.
دولت ترکیه برای اطمینان از این موضوع، گزارش آغاز و اتمام دوره آموزشی برای اتباع خارجی را از موسسه ارائهدهنده آموزش زبان ترکی درخواست کرده و آنها را مورد بررسی قرار میدهد.
اقامت بشردوستانه
علاوهبر موراد فوق، نوع دیگری از اقامت در ترکیه وجود دارد که با عنوان اقامت بشردوستانه شناخته میشود. همانطور که از نام آن نیز پیداست، افرادی که با عنوان پناهنده به ترکیه سفر کرده و یا به دلیل مسائل اضطراری و در جهت حفظ منافع ترکیه وارد این کشور میشوند، اجازه دریافت اقامت بشردوستانه را دارند. این نوع اقامت در میان اقامت کوتاه مدت یا یکساله قرار میگیرد. چرا که فرد مذکور تنها یک سال حق اقامت در ترکیه را دارد. البته اقامت بشردوستانه در صورت اخذ تاییدیه از جانب وزارتخانه مربوطه، قابل تمدید نیز هست.
اقامت بلند مدت
در صورتی که یک فرد خارجی از طریق اخذ اقامتهای معتبر، بیوقفه به مدت 5 سال در ترکیه سکونت داشته باشد، واجد شرایط برای دریافت اقامت بلند مدت خواهد بود. با این حال چنانچه در طول اقامت خود به صورت مکرر از این کشور خارج شده و دوباره به آن بازگردید، مدت زمان لازم برای دریافت اقامت بلند مدت تا 8 سال افزایش خواهد یافت.
لازم به ذکر است آن دسته از افرادی که دارای مجوز اقامت بشردوستانه و تحت حمایت موقت بوده و یا به عنوان پناهنده طبقهبندی میشوند، امکان دریافت اقامت بلند مدت را ندارند.
علاوه بر موارد فوق، متقاضیان جهت اخذ اقامت بلند مدت در ترکیه باید شرایط زیر را دارا باشند:
- طی سه سال اخیر، هیچ کمک مالی و غیرمالی به آنها اعطا نشود.
- افراد باید دارای بیمه درمانی معتبر باشند.
- افراد نباید تهدیدی برای نظم و امنیت عمومی تلقی شوند.
اقامت دانشجویی
ترکیه یکی از کشورهایی است که هزینههای تحصیلی پایینی در مقایسه با کشورهای اروپایی دارد. از همین رو، افراد زیادی تمایل به ادامه تحصیل در ترکیه را دارند. متقاضیانی تحصیل در ترکیه در هر مقطع تحصیلی باید نسبت به اخذ اقامت دانشجویی اقدام کنند.
برای کسب این نوع اقامت، لازم است با در دست داشتن مدرک دیپلم دبیرستان، به دانشگاه مورد نظر مراجعه و در آزمون ورودی آن شرکت کرد.
مدت زمان تحصیل در دوره کارشناسی 4 سال است؛ اما این مدت زمان برای رشتههایی نظیر پزشکی تا 6 سال افزایش مییابد. همچنین مدت زمان تحصیل در کارشناسی ارشد 2 سال و دوره دکتری 4 سال است. پس از به پایان رسیدن هر یک از این دورهها، دانشجو دیگر اجازه اقامت در ترکیه را نداشته و باید فوراً این کشور را ترک کند.
اخذ اقامت در ترکیه؛ آسان و کم هزینه!
همانطور که در این مطلب نیز به آن اشاره شد، شهروندان ایرانی میتوانند با ارائه مدارک لازم، مجوز هر یک از اقامتهای ذکر شده را دریافت و به مدت زمان معلوم در این کشور ساکن شوند. ترکیه از کشورهایی به شمار میرود که روند اخذ اقامت در آن آسان و بیدردسر است. تمامی شرایط و معیارهای اخذ اقامت در ترکیه نیز در این مطلب عنوان شده است. امیدواریم با مطالعه این مطلب، بتوانید به آسانی نوع اقامت مورد نظر خود را دریافت و روزگار خوشی را در این کشور سپری کنید.
در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد شرایط و مراحل اخذ اقامت در ترکیه، تیم یرینو در خدمت شما خواهد بود. تنها کافی است تا سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.