مکانهای تاریخی و موزههای باستانی ترکیه تنها در شهرهای توریستی و بزرگی مانند استانبول و ازمیر قرار نگرفتهاند؛ بلکه شهرهای کوچکی که نام آنها کمتر به گوشمان رسیده بناهای اصیل تاریخی و موزههای باارزشی را در دل خود جای دادهاند. یکی از شهرهای تاریخی و توریستی ترکیه شهر مولا است. معروفترین سمبل شهر مولا، قلعه مارماریس میباشد که مکان مورد توجه علاقمندان به تاریخ است.
شهر مولا با زیباییهای طبیعی و تاریخیاش یکی از شهرهای محبوب ترکیه برای گردش است؛ که نام آن کمتر از سایر شهرهای توریستی ترکیه به گوش رسیده است. در این مطلب قصد داریم اشاره کوتاهی به شهر مولا کرده و گشتوگذاری در قلعه مارماریس داشته باشیم.
شهر مولا (Muğla)
شهر مولا یکی از قدیمیترین شهرهای ترکیه است که قدمت آن به دوران مادها و پارسها در ترکیه میرسد. این شهر با جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر در سال 2019 به عنوان بیستوچهارمین شهر پرجمعیت ترکیه شناخته شد.
لقب شهر مولا در ترکیه بهشت نهان میباشد.دلیل این نامگذاری این است که شهر مولا، نسبت به سایر شهرهای توریستی ترکیه گردشگران کمتری دارد. این شهر از نظر بسیاری پنهان مانده است و افسانههای جذاب آن به گوش خیلی از افراد ناآشنا میباشد. لازم به ذکر است که، منظره بینظیر کوهها، دریا، آفتاب و طبیعت بیهمتای مولا ارزش چندین روز گشتن و لذت بردن از این منطقه را دارد.
معماری خانهها و شهرسازی شهر مولا، با استفاده از مصالح بومی منطقه انجام گرفته و از سبکی خاص و جذاب پیروی میکند. معماران و شهرسازانی که طراحی بناهای شهر مولا را عهدهدار شدهاند، توانستهاند بافت تاریخی و فرهنگ اصیل این شهر را حفظ کنند. بیشتر خانههای شهر مولا با حفظ حریم خصوصی برای افراد خانواده، مانند اکثر بناهای ترکیه، به شیوه دورنگرا ساخته شدهاست.
در بین بناهای زیبای شهر مولا، بناهای قدیمی خوشمنظری نیز به چشم میخورد که جذابیت این شهر را دوچندان میکند. یکی از مهمترین بناهای شهر مولا، قلعه مارماریس میباشد که در قرن 11 قبل از میلاد ساخته شدهاست. از این بنا به عنوان مهمترین نماد این شهر یاد میشود که در طی سالیان دراز کاربریهای متفاوتی را به خود دیده و دستخوش تغییرات و مرمتهای فراوانی نیز شدهاست.
قلعه مارماریس
همانطور گفتیم، قلعه مارماریس یکی از قلعههای تاریخی و جذاب ترکیه است که مانند نوری تاریخ این کشور را برای ما روشن میکند. به همین دلیل عمده بازدیدکنندگان این قلعه، تاریخدوستانی هستند که از بازدید جزئیات موجود در مارماریس سیر نمیشوند.
میتوان گفت یکی از مکانهایی که گردشگران شهر مولا حتما باید در لیست کارها و گردشهای خود قراردهند، بیتردید قلعه مارماریس است. این قلعه در مرکز شهر مولا و در منطقه مارماریس قرار گرفته است. شکل امروزی قلعه در زمان امپراطوری عثمانیان ساخته شدهاست که تا امروز مردم این منطقه در حفظ آن حداکثر تلاش ممکن را کردهاند.
تاریخچه قلعه مارماریس
مورخ معروف، هرودت، بر این عقیده است که 3000 قبل از میلاد مسیح، دیوارهای این قلعه برای محافظت از شهر مارماریس ساخته شده بود. قلعه، 2000 سال قبل از میلاد مسیح توسط “یونانیان” ساخته شده و پس از فتح مارماریس توسط اسکندر، دستخوش تغییرات عظیم و مرمتهای زیادی شدهاست.
تنها منبع موجود در رابطه با نحوه ساخت این قلعه، سیاحتنامه “اولیا چلبی” (Evliya Çelebi) است که در قرن 17 هنگام بازدید از شهر مولا، سطوری درباره این شهر و قلعه معروف مارماریس نوشته است. براساس نوشتههای اولیا چلبی، دستور ساخت این قلعه توسط “سلطان سلیمان”، هنگامی که وی قصد سفر به جزیره “رودوس” (Rodos) و غارت این منطقه را داشت، صادر شد. این قلعه در طول سفر “سلطان سلیمان” به عنوان پایگاه نظامی برای سربازان، مورد استفاده قرارگرفت.
گفته میشود، سلطان سلیمان پس از بازگشت از سفر، قلعه را نپسندیده و معمار آن را به دار آویخته است. در زبان ترکی به دار آویختن “As” و معمار “Mimar” میباشد؛ و گفته میشود کلمه مارماریس “Marmaris” تلفیقی از این دو کلمه است.
در سال 1913 یک کشتی آلمانی هنگام فرار از دست فرانسویها به اسکله مارماریس پناه آورده بود. چندی پس از آن فرانسویها قصد پسگرفتن کشتی را داشتند که با مخالفت و مقاومت امپراطوری عثمانی مواجه شدند. در پی این ماجرا، فرانسویان برای انتقام گرفتن، اطراف ساحل را مینگذاری کردند. نتیجه این مینگذاری، خنثی شدن مینها توسط سربازان امپراطوری بود؛ که این مساله بر آتش خشم فرانسویان افزود و در نهایت قلعه مارماریس را به توپ بستند.
به توپ بستن قلعه توسط فرانسویان، خسارات بسیاری به قلعه وارد کرد. علاوه بر آن، فرانسویان در جنگ جهانی اول نیز این قلعه را مورد حمله قرار دادند که با مقاومت شدید سربازان ترک، مجبور به عقبنشینی شدند.
تبدیل قلعه مارماریس به موزه
این قلعه پس از خساراتی که از جنگ جهانی اول به آن وارد شده بود، مورد مرمت و بازسازی قرارگرفته و به محلی برای اقامت تبدیل شد. در سال 1991، اقدامات جدیدی در قلعه صورت گرفت و قلعه به موزهای تاریخی و بسیار جذاب مبدل گشت.
با قدم زدن در این موزه، احساس خواهید کرد که در فرهنگ و تاریخ ترکیه و شهر مولا در حال گشتوگذارید. جزئیاتی که از تاریخ این منطقه در موزه جمعآوری شدهاست، یکی از جذابیتهای علاقمندان به تاریخ است. از طرفی وجود جریان هوای خوب و معتدلی که در داخل موزه در حال گردش است، هنگام بازدید از آثارباستانی حس خوبی را برای بازدیدکنندگان به ارمغان میآورد.
برای ورود به داخل این موزه، نمیتوانید از دربی که در سمت دریا قرار گرفته است وارد شوید؛ بنابراین باید از درب دیگر آن استفاده کنید. درب ورودی اصلی شما را به حیاط قلعه هدایت خواهد کرد. سالنهای داخل قلعه و حیاط آن، به عنوان نمایشگاه در فضای آزاد، به محلی برای به نمایش گذاشتن آثارباستانی باقیمانده از دوران پیش از تاریخ، دورههای باستانی، دوره کلاسیک، هلنیستی، رومی، بیزانس و جمهوری تبدیل شد.
پس از ورود به قلعه مارماریس، اولین سالنی که توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند، سالن کنیدوس نام دارد. وسایل آنتیکی که در این سالن جای گرفتهاند همه از شهر تاریخی کنیدوس جمعآوری شدهاند. شهر کنیدوس در زمان امپراطوری اسکندر، یکی از شهرهای مهم تجاری در منطقه مولا بود. به همین دلیل، آثار تاریخی جذابی در این منطقه وجود داشت که امروز در موزه قلعه مارماریس، نظر بازدیدکنندگان را به خود جلب میکنند.
تجارت اصلی که در این منطقه انجام میگرفت، تجارت شراب بود که در خمرههای سفالی مخصوصی به نام آمفوره، انجام میگرفت. به این ترتیب در سالن کنیدوس میتوانید انواع گوناگونی از این خمرههای شراب را مشاهده کنید.
در حالت کلی میتوان گفت، داخل موزه قلعه مارماریس، شامل هفت منطقه است که عبارتند از: سالنهای باستانشناسی، سالن مردم نگاری، گالریهای متنوع هنری و انبار.
چشمانداز قلعه مارماریس
قلعه مارماریس علاوهبر جذابیتهایی که گفته شد، دارای یک جاذبه بینظیر دیگر نیز میباشد. گفتیم که این قلعه در ابتدا به منظور حفاظت از شهر و نگهبانی ساخته شده بود؛ به همین دلیل منظره پانورامای 360 درجه از شهر مارماریس را برای بینندگان به همراه داشته و خاطرهای ماندگار را در ذهن گردشگران رقم میزند.
در این مطلب سعی کردیم اطلاعاتی درباره یکی از تاریخیترین قلعههای ترکیه در اختیار شما بگذاریم. میتوانید نظرات و سوالاتتان را درباره این قلعه بیهمتا در قسمت دیدگاه با ما درمیان گذاشته و این مطلب را با افرادی که علاقمند به تاریخ و فرهنگ ترکیه هستند، به اشتراک بگذارید.