همانطور که میدانید، ذات انسان همیشه پویا و متحرک است. با مطالعه کتب تاریخی درمییابیم که انسانها همواره در طول تاریخ به دلایل مختلفی، محل زندگی خود را تغییر داده و اقدام به مهاجرت کردهاند. مهاجرت و پناهندگی معمولا به دلایل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اتفاق میافتد. شخص یا اشخاصی به دلیل نارضایتی از وضعیت سیاسی، اقتصادی و یا اجتماعی کشور خود اقدام به مهاجرت و یا پناهندگی به کشوری دیگر مینماید. البته لازم به ذکر است که پناهندگی تنها یکی از روش های مهاجرت به ترکیه است. در این مطلب قصد داریم به بررسی شرایط اخذ اجازه کار پناهندگان در ترکیه و وضعیت زندگی این افراد بپردازیم.
پناهندگی چیست؟
پناهندگی در حالت کلی نوعی مهاجرت است؛ شخصی که به دلیل نژاد، مذهب و وابستگی به یک گروه خاص سیاسی یا اجتماعی ممکن است در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار بگیرد، به دلیل ترس از این آزارها و برخورداری از یک زندگی امنتر، اقدام به پناهندگی به کشوری دیگر مینماید.
شخص یا اشخاص پناهنده، معمولا در کشور خود تحت حمایت دولت قرار نمیگیرند و برای اینکه بتوانند بدون ترس از اختلافات دینی، نژادی و عقاید سیاسی خود، آزادنه زندگی کنند پناهندگی را به عنوان راه چاره برمیگزینند. لازم به ذکر است که پناهندگان امکان بازگشت به کشور خود را ندارند و ممکن است هیچگاه نتوانند به کشورشان برگردند.
پناهندگی در ترکیه
اطلاع از شرایط پناهندگی و وضعیت پناهندگان در ترکیه یکی از مواردی است که مورد توجه متقاضیان مهاجرت به ترکیه قرار میگیرد. معمولا افرادی که قصد مهاجرت به ترکیه را دارند، ابتدا درباره پناهندگی به این کشور، اقامت پناهندگان، تحصیل و شرایط اجازه کار پناهندگان در ترکیه تحقیق میکنند.
در کشور ترکیه تعداد مهاجران و پناهندگان روز به روز افزایش مییابد و میتوان گفت هماکنون در ترکیه بیش از 3 میلیون پناهنده سوری در حال زندگیاند. البته هر شخصی که قصد مهاجرت به ترکیه را داشته باشد نمیتواند به عنوان پناهنده به این کشور مهاجرت کند. پناهندگی تنها یکی از روشهای مهاجرت و اخذ اقامت است که در کنوانسیون پناهندگی ژنو 1351 شرایط و قوانین اخذ پناهندگی اعلام شدهاست
با افزایش تعداد پناهندگانی که به کشور ترکیه مراجعه میکنند، دولت ترکیه در صدد ایجاد بستری برای زندگی راحت و بهتر برای آنان برآمده است. اولین اقدام دولت، اجرای قانون پناهندگی ترکیه بود، این قانون با عنوان “قانون حمایت بینالمللی از خارجیان” در سال 2014 به اجرا درآمد.
البته لازم به ذکر است که پناهندگان در ترکیه به 3 گروه پناهنده، پناهنده مشروط و حفاظت جانبی تقسیم میشوند. هر شخصی که اقدام به اخذ پناهندگی در کشور ترکیه را نماید، براساس شرایط در یکی از سه گروه گفته شده جای خواهد گرفت.
پناهنده: شخصی که به دلایل گفته شده، مانند دین، نژاد، عقاید سیاسی و اجتماعی امکان بازگشت به کشور خود را ندارد، پناهنده نام میگیرد.
پناهنده مشروط: پناهندهای که به علت ترس از محاکمه امکان برگشت به کشور خود را ندارد و تا زمانی که شرایط مهاجرت به کشور دیگری برایش فراهم شود، به صورت موقت در ترکیه ساکن میشود.
حفاظت جانبی: آخرین گروه مهاجرانی که قصد پناهندگی در ترکیه را دارند، گروه حفاظت جانبی میباشند. تنها عدهای تحت شرایط بسیار خاص میتوانند در این گروه قرار بگیرند؛ 1. افرادی که محکوم به اعداماند. 2 .افرادی که درصورت بازگشت به کشور خود با شکنجه مواجه خواهد شد. 3. افرادی که با تهدیدهای جانی در کشور خود مواجه خواهند شد.
شرایط اخذ پناهندگی ترکیه
لازم به ذکر است که پناهندگی در ترکیه و سایر کشورهای جهان به مجرمان تعلق نمیگیرد. به عبارت دیگر، فردی که در کشور خود مرتکب جرمی شدهاست و برای فرار از اعمال قانون به کشور ترکیه درخواست پناهندگی میدهد، درصورتی که جرم فرد در کشور ترکیه نیز جرم شناخته شود درخواست پناهندگی وی مردود اعلام خواهد شد.
علاوه بر آن اگر شخصی به دلایل گوناگون در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار بگیرد، درصورتی که قانون کشورش بتواند از وی حمایت کند، درخواست پناهندگی وی از طرف دولت ترکیه تایید نخواهد شد.
اجازه کار پناهندگان ترکیه
پیش از بررسی اجازه کار پناهندگان در ترکیه، بهتر است نگاهی به شرایط زندگی و خطرات موجود برای پناهندگان در ترکیه بیاندازیم.
در بین روشهای فراوانی که برای مهاجرت به ترکیه وجود دارند، میتوان گفت پناهندگی خطرناکترین، بدترین و غیرقانونیترین روش برای مهاجرت است. البته همانطور که گفتهشد پناهندگی یکی از روشهای مهاجرت به کشورهای دیگر است و برای عدهای چارهای به غیر از پناهجویی وجود ندارد. مشکلات و سختیهایی که پناهندگان با آنها مواجه میشوند، باعث میشود این روش را برای مهاجرت به ترکیه پیشنهاد نکرده و توصیه کنیم قبل از هرگونه اقدامی با مشاوران حقوقی و کارشناسان امور مهاجرت مشورت کرده و شرایط و انگیزه خودتان را از مهاجرت و اخذ پناهندگی به آنها شرح دهید.
از سال 2009 که تعداد پناهندگان ایرانی به ترکیه افزایش یافته، شاهد سودجویی افرادی بودهایم که این راه را برای مهاجرت ایرانیان پیشنهاد کردهاند و طی مراحل اخذ پناهندگی ترکیه، تنها به فکر جیب خود هستند. افرادی که اطلاعات کافی از شرایط پناهندگان در ترکیه ندارند، ممکن است با وعدههای اخذ اجازه کار پناهندگان در ترکیه و یا اجازه اقامت و تحصیل، اقدام به اخذ پناهندگی نمایند؛ اما باید در نظر داشتهباشید که راههای بسیار زیاد و مناسبی برای مهاجرت به ترکیه وجود دارد و شما میتوانید به طور قانونی و با شرایط عادی به این کشور مهاجرت کنید. بهتر است تنها در صورتی که امکان اخذ اقامت دائم یا موقت از طریق روشهای عادی وجود نداشت، اقدام به اخذ پناهندگی نمایید
در قوانین اخیری که دولت ترکیه صادر کردهاست، جایگاهی نیز برای اجازه کار پناهندگان در ترکیه در نظر گرفته شدهاست. شرایطی که جهت دریافت مجوز کار برای پناهندگان وجود دارد، عملا غیرممکن بوده و پناهنده هیچگاه موفق به دریافت این مجوز نخواهد شد.
به طور مثال گفته میشود، با اجازه کار پناهندگان در ترکیه درصورتی موافقت خواهد شد که کارفرمایی ترک این مجوز را برای پناهنده دریافت کند. کارفرمای ذکر شده باید قبلا در محل کار خود 5 نفر از شهروندان ترکیه را استخدام کرده باشد و علاوه بر آن باید 1 ماه از انتشار آگهی استخدام توسط کارفرما گذشته باشد. درصورتی که فردی از شهرواندان ترکیه به آگهی استخدام پاسخی نداده باشد، کارفرما میتواند از بین پناهندگان شخصی را برای استخدام انتخاب کرده و برای وی درخواست اجازه کار صادر کند.
تنها دشواری در حیطه اجازه کار پناهندگان در ترکیه نمیباشد و این افراد از نظر محل سکونت و شرایط زندگی نیز سختیهای بسیاری را تحمل میکنند. برای مثال، پناهندگان تنها میتوانند در چند شهر مشخص ترکیه اقامت داشته و زندگی کنند. علاوهبر آن، پناهندگان بدون کسب اجازه قادر به ترک شهر خود نیستند.
در حالت کلی اگر قصد مهاجرت به ترکیه را دارید، بهتر است با مشاوران و کارشناسان حقوقی مورد اعتمادی به مشاوره بپردازید تا بتوانند شما را به بهترین شکل راهنمایی نمایند. اگر شرایط خاصی که گفته شد را ندارید و مجبور به پناهنده شدن نیستید، راههای دیگری برای مهاجرت به ترکیه انتخاب کنید.
اخد اقامت ترکیه از طریق خرید ملک، مهاجرت تحصیلی به ترکیه، مهاجرت از طریق اجازه کار در ترکیه، مهاجرت از طریق ثبت شرکت در ترکیه و سرمایهگذاری در ترکیه بهترین راههای مهاجرت به این کشور هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هریک از راههای مهاجرت به ترکیه، تنها کافیست از طریق پلهای ارتباطی موجود در وبسایت، با مشاوران یرینو تماس حاصل نمایید.