زیادی از ایرانیان به این کشور بودهایم. علاوه بر پیشرفتهای روزبهروز ترکیه در صنعت و اقتصاد، پیشبینیهایی درباره پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا در آیندهای نزدیک، دلیل عمده مهاجرتهای کاری است. اقامت در ترکیه از طریق کار، یکی از مزیتهای مهاجرت کاری به ترکیه میباشد که در ادامه به بررسی شرایط و نحوه اخذ این نوع از اقامت خواهیم پرداخت؛ همراه ما باشید.
شرایط و وضعیت کاری در ترکیه
کشور ترکیه در سالهای اخیر با پیشرفت چشمگیر در اقتصاد و سطح دانش، در سال 2019 به عنوان یکی از 45 کشور برتر دنیا برای زندگی انتخاب شد. این کشور از نظر گردشگری و اقتصاد نیز بین 20 کشور برتر جهان قرار میگیرد که همین امر سبب جلب توجه مهاجران از سراسر دنیا میشود.
میدانید که معروفترین صنعت ترکیه کشاورزی و گردشگری میباشد. البته در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیر صنعت عمران و معماری نیز در این کشور بودهایم. سرمایهگذاریهای کلان دولت ترکیه و جذب متخصصین از سراسر جهان، رشد اقتصاد و کاهش نرخ بیکاری در این کشور سبب شد که در سالهای اخیر مهاجرت کاری به طور قابل ملاحظهای افزایش پیداکند.
کشور ترکیه به دلیل فرهنگ بسیار نزدیک به ایران و همسایگی آن با کشورمان، یکی از محبوبترین مقاصد برای مهاجران ایرانی است. هزینههای زندگی و اقامت پایین نیز مهاجران را تشویق به اقامت طولانیمدت و شروع زندگی و کار جدید میکنند.
ویزای کاری ترکیه چیست؟
یکی از الزامات افراد خارجی که با هدف کار به ترکیه میآیند دریافت ویزای کاری است. این مجوز به صورت قانونی از طرف وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه صادر خواهدشد. تنها افرادی که قصد کار در مناطق آزاد ترکیه را دارند، باید اجازه کارشان را از وزارت اقتصاد دریافت کنند.
متقاضی برای دریافت اجازه کار، درصورتی که در کشور ترکیه حضور ندارد، میتواند مدارک موردنیاز را به سفارت ترکیه در کشور خود بدهد. این افراد که در خارج از ترکیه قصد ارسال درخواست ویزای کاری دارند، ابتدا باید با یکی از شرکتهای فعال در ترکیه قرارداد داشتهباشند. این قرارداد همکاری باید به امضای کارمند و کارفرما رسیده و همراه با برگه درخواست اجازه کار، توسط کارفرمای ترک به وزارت کار ارسال شود.
درصورتی که با درخواست ویزای کاریتان موافقت شد، شما باید در کوتاهترین زمان ممکن به کشور ترکیه مراجعه کرده و سایر مراحل قانونی دریافت اجازه کار را طی کنید. پس از پشتسر گذاشتن این مراحل میتوانید برای اقامت از طریق کار در این کشور نیز اقدامات لازم را انجام دهید.
درصورتی که شما در کشور ترکیه حضور دارید، باید طی یک ماه پس از ورود به خاک ترکیه، نسبت به دریافت ویزای کاری اقدام کنید. در این حالت نیز، باید با یک شرکت ترک، قرارداد همکاری داشته باشید و کارفرما درخواست اجازه کار شما را به وزارت کار ارسال کند.
انواع ویزای کار در ترکیه
شما میتوانید از طریق راههای متفاوتی اقدام به دریافت ویزای کاری و همچنین اجازه اقامت در ترکیه از طریق کار نمایید. ویزاهای کاری ترکیه در 4 نوع اساسی معرفی شدهاند که در ادامه به توضیح مختصر هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.
ویزای کار موقت
ویزای کار موقت یک ساله به افرادی که با کارفرمای ترک خود قرارداد همکاری دارند تعلق خواهدگرفت. این مجوز برای بار اول حداکثر 1 ساله خواهد بود.
ویزای کار دائم
این نوع ویزا تنها به افرادی تعلق میگیرد که حداقل 8 سال در کشور ترکیه اقامت و شغلی داشته باشند. البته تنها با داشتن این شرایط نیز نمیتوان ویزای کار دائمی دریافت کرد؛ برای دریافت این نوع ویزا و اقامت در ترکیه از طریق کار، برخی شرایط دیگر نیز وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. برای اطلاع از جزئیات این شرایط لازم است که با موسسههای حقوقی و کارشناسان مجرب در این زمینه تماس حاصل کنید.
ویزای کار مستقل
این نوع از ویزاها برای افرادی که قصد کارآفرینی و شروع کار به طور مستقل را دارند تعلق میگیرد. این افراد قصد کارمندی در شرکتهای ترکیه را نداشته و خود اقدام به ثبت شرکت خواهند کرد.
اجازه کار استثنایی
این مجوز تحت شرایط خاصی به مهاجران تعلق میگیرد که از جمله این شرایط عبارتند از؛ ازدواج با شهروندان ترکیه، خرید خانه در ترکیه، برخی از متقاضیانی که مجوز شهروندی ترکیه را از دست دادهاند، افرادی که در ترکیه تحصیل کردهاند یا متولد کشور ترکیه هستند، متقاضیانی که اهل کشورهای اروپاییاند و متقاضیانی که با اهدافی خاص مانند علمی، ورزشی و فرهنگی به ترکیه مهاجرت میکنند.
شرایط کار در ترکیه
کارمندان ترک، معمولا 45 ساعت در هفته مشغول کار میباشند. روزهای کاری در ترکیه از دوشنبه تا جمعه بوده و دو روز شنبه و یکشنبه تعطیل است. ساعات کاری در این کشور از ساعت 8:30 تا 17 است. حقوق کارمندان براساس مدرک تحصیلی و سمت آنها متفاوت میباشد.
مدارک لازم برای دریافت ویزای کار در ترکیه
- دفترچه اقامت
- برگه اقامت و پاسپورت
- یک قطعه عکس
- کد ملی جمهوری ترکیه
- برگه درخواست کار+ پیشنهاد کاری
- برگه درخواست الکترونیکی
- آدرس ایمیل کارفرما
چگونگی اخذ اقامت در ترکیه از طریق کار
تا اینجا با انواع روشهای دریافت ویزا و اجازه کار در ترکیه آشنا شدید. حال نوبت به نحوه دریافت اقامت در ترکیه از طریق کار میرسد. برای دریافت این نوع اقامت شما ابتدا باید، از طریق یکی روشهای گفته شده برای کاریابی در ترکیه، به دنبال شغلی مناسب برای خودتان باشید. افرادی که قصد شروع کار مستقل و سرمایهگذاری با ثبت شرکت در ترکیه را نیز دارند، ابتدا باید اقدام به دریافت اجازه کار کنند. در حالت کلی، شما جزو هرکدام از گروه گفته شده، کارمند یا کارآفرین، باشید؛ برای شروع فعالیتتان نیاز به اجازه کار خواهید داشت.
با در دست داشتن ویزای کاری ترکیه میتوانید براساس نوع ویزای خود(دائم یا موقت) اقامت این کشور را نیز دریافت کنید. افرادی که حداقل 8 سال بیوقفه در ترکیه ساکن بوده و شغلی داشتهاند میتوانند اقامت دائم گرفته و افرادی که ویزای کاری یک ساله دارند، میتوانند اقامت یک ساله ترکیه را دریافت کنند. پس از اتمام اجازه کار یک ساله، شخص میتواند با درخواست تمدید، اقامت و اجازه کار سه ساله دریافت کند.
نکاتی مهم درباره ویزای کاری ترکیه
- شما میتوانید بعد از 5 سال کار رسمی در ترکیه، با بیمه شدن توسط کارفرما، درخواست شهروندی بدهید.
- کار در ترکیه شما را دارای سابقه کار بینالمللی خواهد کرد؛ بنابراین میتوانید برای مهاجرت به کشورهای دیگر از این سابقه کاری استفاده کنید.
- یکی از مهمترین اولویتها برای ویزای کار در ترکیه، دانستن زبان ترکی استانبولی است.
- درصورت دانستن زبان ترکی، میتوانید کارهایی با حقوق بالاتر و موقعیت بهتر پیدا کنید. اگر زبان ترکی ندانید، مدتی باید در کارهای سختتر با دستمزد کمتر مشغول شوید تا به مرور این زبان را یاد بگیرید.
در حالت کلی میتوان گفت اقامت در ترکیه از طریق یکی از بهترین راههای مهاجرت به ترکیه است. برای دریافت ویزای کاری و اجازه کار در ترکیه، قوانین گوناگون و تبصرههای فراوانی وجود دارد که توصیه میکنیم قبل از اطلاع از این قوانین هیچگونه اقدامی انجام ندهید. برای کسب اطلاعات قوانین گفته شده، میتوانید از طریق راههای ارتباطی در سایت، با مشاوران یرینو در تماس بوده و از مشاورههای آنها بهرمند شوید.