تحصیل در ترکیه یکی از موضوعاتی است که امروزه خیلی بیشتر از قبل به آن توجه میشود. دانشگاههای ترکیه با کسب جایگاههای ویژهای در رنکینگهای جهانی و امکاناتی که برای دانشجویان خود فراهم میکنند، یکی از رویاییترین دانشگاهها برای دانشجویان، به حساب میآیند. همانطور که میدانید عموما دانشگاهها در ترکیه، به دو بخش خصوصی و دولتی تقسیم میشوند؛ که در این مطلب قصد داریم به معرفی بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه بپردازیم.
دانشگاههای خصوصی در ترکیه
دانشگاههای ترکیه، همانطور که گفته شد به دو بخش دانشگاههای خصوصی و دانشگاههای دولتی تقسیم میشوند. به طور دقیق میتوان گفت در ترکیه، 131 دانشگاه دولتی و 78 دانشگاه خصوصی در حال فعالیتاند. با نگاهی به لیست بهترین دانشگاههای ترکیه، میتوان گفت در این لیست هم نام دانشگاههای خصوصی و هم نام دانشگاههای دولتی به وفور به چشم میخورد.
به منظور کمک در تصمیمگیری بهتر برای افرادی که در دو راهی بین انتخاب دانشگاههای خصوصی و دولتی ماندهاند، قصد داریم ابتدا به تفاوتهای عمده این دو نوع مرکز تحصیلی بپردازیم و سپس چند نمونه از بهترین دانشگاههای خصوصی را به همراه شما بررسی کنیم.
تفاوتهای دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه
-
توانایی دانشجویان
اولین و مهمترین مشخصهای که هنگام شنیدن کلمه دانشگاه به ذهن ما میرسد، دانشجویان و محصلان آن هستند. افرادی که ساعاتی از روز را چه در مدرسه و چه در دانشگاه با آنها سپری میکنیم، خواه ناخواه روی رفتار و طرزتفکر ما تاثیر فراوانی دارند.
از نظر توانایی تحصیلی، میتوان گفت چه افرادی که در دانشگاههای خصوصی و چه افرادی که در دانشگاههای دولتی در حال تحصیلاند، با رتبههای خوبی به این دانشگاهها راه یافتهاند و در مقطع دبیرستان نیز موفق بودهاند. اما نمیتوان از وجود افرادی که در دانشگاههای خصوصی بدون بورس نیز مشغول تحصیلاند، چشمپوشی کرد. ممکن است عدهای از این دانشجویان در سطح عملی بالایی مانند همکلاسیان خود نباشند.
-
سطح دانش
یکی از مهمترین پارمترهایی که قبل از انتخاب دانشگاه برای ادامه تحصیل باید به آن پرداخت، تحقیق درمورد سطح دانش، کیفیت کلاسهای درس و کادر آموزشی میباشد. در گذشته باور عموم مردم بر این بود که دانشگاههای خصوصی، کیفیت تحصیلی و سطح دانشی پایینتری نسبت به دانشگاههای دولتی داشته و کادر آموزشی دانشگاههای دولتی بسیار مجربتر از دانشگاههای خصوصی میباشد.
اما امروزه با توجه به ثبتنام عده زیادی در دانشگاههای خصوصی ترکیه، این دانشگاهها سعی در ارتقاء کیفیت دانش داشته و با مبلغهای کلان، بهترین اساتید را برای همکاری در کادر آموزشی خود جذب میکنند.
با این وجود، این باور عمومی که دانشگاههای دولتی سطح دانش بالاتری دارند، در جای جای ترکیه باقی مانده است. انتخاب رتبههای برتر آزمونهای ورودی به دانشگاه نیز بیشتر به این امر دامن میزند. اما باید گفت که اساتید و سطح علمی دانشگاههای خصوصی در ترکیه نیز کم از دانشگاههای دولتی ندارد.
-
امکاناتی که برای دانشجویان فراهم میکنند
دانشگاههای ترکیه معمولا امکاناتی از قبیل کلابهای دانشجویی، تفریحات ورزشی و مکانهایی برای تبادل افکار و اطلاعات را در اختیار دانشجویان خود قرار میدهند. وجود سالنهای ورزشی بزرگ، کلاسها جدید و تمیز و امکانات تفریحی فراوانی که دانشگاههای خصوصی، برای دانشجویان فراهم میآورند، یکی از دلایل عمدهای است که دانشجویان، این مراکز علمی را ترجیح میدهند.
امکانات و تفریحاتی جمعی دانشگاههای دولتی نسبت به دانشگاههای خصوصی ممکن است کمی محدودتر بوده و برای عده زیادی از دانشجویان جذابیت دانشگاههای خصوصی بیشتر باشد.
-
روابط دوستانه دانشجویان
استرس اصلی افرادی که برای اولینبار میخواهند در محیطی جدید با افرادی جدید شروع به تحصیل کنند، پیدا کردن دوستان جدید و ایجاد روابط دوستانه است. دانشگاههای خصوصی به دلیل اینکه درصد زیادی از دانشجویان بدون بورس بوده و با پرداخت شهریه در آنها تحصیل میکنند؛ ممکن است از خانوادههای مرفه ترکیه باشند. این مساله با توجه به فرهنگ مردم ترکیه، ممکن است روی روابط اجتماعی و دوستانه این افراد تاثیر بگذارد.
با این وجود به دلیل اینکه مهاجران بسیاری از کشورهای گوناگون و با فرهنگهای مختلف به این دانشگاهها میآیند، علاه بر آن وجود کمپها و فعالیتهای اجتماعی، باعث خواهد شد به سادگی بتوانید روابط دوستانه و صمیمی ایجاد کنید.
بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه
با مقدمهای که درباره دانشگاههای خصوصی و تفاوتهای آن با دانشگاههای دولتی گفته شد، حال نوبت به معرفی بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه برای افرادی که قصد انتخاب این مراکز تحصیلی را دارند، میرسد.
همانطور که گفتیم، ترکیه دارای 78 دانشگاه خصوصی میباشد که روزبهروز از نظر امکانات، سطح تحصیل و کسب رتبه در رنکینگهای جهانی درحال پیشرفت میباشند. در زیر به معرفی5 نمونه از بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه خواهیم پرداخت؛ برای گشتوگذار در این دانشگاهها همراه ما باشید.
دانشگاه کوچ (Koç Üniversitesi)
دانشگاه کوچ استانبول، یکی از دانشگاهها خصوصی استانبول است که در سال 1993 تاسیس شده که در سال 2000 به محل فعلیاش، یعنی جاده روملی، نقلمکان کرده و با 400 عضو هیئت علمی و 6900 دانشجو فعالیت خود را در این محل شروع کرده است.
این دانشگاه با رشتههای علوم انسانی، ادبیات، اقتصاد، دانشهای مدیریتی و اداری، رشتههای فنی و مهندسی، حقوق، پزشکی و پرستاری در شروع هر سال تحصیلی میزبان عده زیادی از داوطلبان این رشتهها میباشد.
لازم به ذکر است که دانشگاه کوچ استانبول با ارائه برنامههای درسی برای 22 مقطع لیسانس، 32 مقطع فوقلیسانس و 26 مقطع دکترا، جایگاه خود را در لیست بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه به رتبه اول رسانده است.
برای افرادی که قصد تحصیل در این دانشگاه را دارند، باید گفت که دانشگاه کوچ، بین دانشگاههای خصوصی ترکیه پرهزینهترین و پرطرفدارترین دانشگاه میباشد. اما در بسیاری از رشتههای تحصیلی مانند حقوق، برق، مهندسی کامپیوتر، مهندسی مواد در رتبه اول کل دانشگاههای ترکیه بوده و در سایر رشتهها نیز جزو 10 دانشگاه برتر این کشور است.
بیشتر بخوانید: آزمون Yos چیست ؟ راهنمای کامل شرکت در آزمون ورودی دانشگاههای ترکیه
براساس آمارهای به دست آمده در سال 2020 هزینه تحصیل سالانه در این دانشگاه 110٬000 لیر برای رشتههای غیرپزشکی بوده و برای دانشکده پزشکی 151٬250 لیر میباشد؛ البته لازم به ذکر است که این مبلغ برای افرادی است که بدون بورس تحصیلی قصد ثبتنام در این دانشگاه را دارند.
دانشگاه بیلکنت (Bilkent Üniversitesi)
دانشگاه بیلکنت به عنوان اولین دانشگاه خصوصی در ترکیه شناخته میشود که سال شروع احداث آن را 1967 میدانند. احداث این دانشگاه پس از خرید زمین بزرگی در پایتخت کشور ترکیه، آنکارا، شروع شد. این دانشگاه امروز با بیش از 50٬000 فارغالتحصیل در لیست بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه جای میگیرد.
بسیاری از فارغالتحصیلان دانشگاه بیلکنت امروز با شرکتهای بزرگی در ترکیه و کشورهای اروپایی همکاری داشته و اولین قدم برای موفقیت را با شروع تحصیل در دانشگاه خصوصی بیلکنت، برداشتهاند.
دانشگاه بیلکنت آنکارا، از مهمترین دانشگاههای ترکیه در حیطه پژوهش، فعالیتهای فرهنگی و هنری میباشد که در سایه موفقیتهای روزافزون دانشجویانش در لیست بهترین دانشگاههای دنیا نیز قرار گرفته است.
دانشگاه سابانجی (Sabancı Üniversitesi)
دانشگاه سابانجی یکیدیگر از بهترین دانشگاههای خصوصی ترکیه است که در سال 1999 توسط آقای “حاجی عمر سابانجی” تاسیس شده و برای اولینبار در این سال میزبان دانشجویان خود شد. دانشگاه سابانجی، اولین دانشگاهی است در ترکیه که تمرکز خود را روی علوم سیاسی گذاشته و برای این علم مقاطع تحصیلی بالایی را نیز طراحی کرده است.
با گذشت زمان و افزایش تعداد دانشجویان، دانشکدههای دیگری نیز در این دانشگاه تاسیس شده و شروع به فعالیت کردهاند که عبارتند از دانشکده هنر و علوم اجتماعی، دانشکده مهندسی و علوم طبیعی، دانشکده علوم مدیریتی و دانشکده زبان.
این دانشگاه اولین دانشگاه ترکیه است که از سیستم آموزشی ترمی واحدی پیروی نکرده و دانشجویانی که رتبه قبولی را کسب کردهاند به مدت دو سال میتوانند با شرکت در کلاسهای زبان انگلیسی و اخذ یکی از مدارک TOFEL İBT،CAE ،CPE ،FCE ، KPDS،ÜDS ،PTE ، YDSو ELAEبرنامه توسعه فردی دو ساله خود را شروع کنند.
دانشگاه خصوصی بزمی عالم (Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi)
دانشگاه خصوصی بزمی عالم یکی از بهترین دانشگاههای شهر استانبول است که در سال 2010 تاسیس شد. نام این دانشگاه برگرفته از نام مادر محمود دوم، پادشاه عثمانی، میباشد. 70% زبان تدریس در این دانشگاه ترکی استانبولی بوده و تنها 30% دروس به زبان انگلیسی تدریس میشوند.
دانشکدهها و رشتههای تحصیلی که در این دانشگاه، وجود دارند عبارتند از: دانشکده پزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشکده داروسازی، علوم سلامتی و خدمات سلامتی.
رشتههایی که در این دانشگاه تدریس میشوند نیز عبارتند از دندانپزشکی، ارتوپد، بیهوشی، علوم آزمایشگاهی، خدمات مربوط به داروخانه، رادیوتراپی، فیزیوتراپی، پزشکی و بینایی سنجی.
دانشگاه چانکایا (Çankaya Üniversiesi)
آخرین دانشگاهی که در لیست پنجگانه بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه جای میگیرد دانشگاه چانکایا آنکارا است. این دانشگاه در سال 1997 تاسیس شده و در سال تحصیلی 98-1997 فعالیت خود را شروع کردهاست. زبان آموزش این دانشگاه، به استثنای دانشکده حقوق که زبان آموزش آن به زبان ترکی است، انگلیسی میباشد.
این دانشگاه با زیربنای 70.000 مترمربع و مساحت مفید 440.000 مترمربع دارای 5 دانشکده میباشد که در رشتههای گوناگونی دانشجو میپذیر. دانشکدههای دانشگاه چانکایا عبارتند از: دانشکده فن و ادبیات، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشکده حقوق، دانشکده مهندسی و دانشکده معماری.
در سال تحصیلی 2020-2019 لیست بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه به روز رسانی شده و براساس آن، 5 دانشگاه اول این لیست را بررسی کردیم. اما همانطور که میدانید، برای ورود به بهترین دانشگاه های خصوصی ترکیه، شرایط خاصی لازم بوده و هزینه ورود به این دانشگاهها نیز ممکن است برای عدهای از دانشجویان که قصد تحصیل بدون بورس را دارند، بالا باشد.
برای کسب اطلاعاتی درباره سایر دانشگاههای خصوصی ترکیه و کسب مشاوره میتوانید از طریق راههای ارتباطی موجود در وبسایت، با مشاوران یرینو تماس حاصل کرده و از مشاورههای تخصصی آنان بهرمند شوید.